Business Trip destination Vietnam

Sex elever, en lärare och en rektor från Thoren Business School reste till Vietnam. Under den åtta dagar långa och fullspäckade resan besökte de bland annat en skola, flera företag, sevärdheter och träffade svenska ambassadören. Väl hemma har inspirationen fått affärsidéerna till UF att börja växa fram.

Eleven Lovisa Andersson och läraren Johan Svensson sitter bredvid varandra i personalrummet och berättar om den spännande resan till landet som exporterar näst mest ris i världen, där cirka 38 procent har efternamnet Nguyen och 4 miljoner motorcyklister reser på vägarna varje dag i huvudstaden Hanoi.

– Det var häftigt att vara i Vietnam och annorlunda. Folket var trevligt och de hjälpte gärna till. Maten var riktigt god och nästan överallt fanns små gatukök. Det blev mycket nudlar, vårrullar och fried rice, berättar Lovisa.

– Ja, jag håller med och jag aldrig sett sådan extrem trafik! I början kunde man inte gå över vägen, trafiken var smockfull. Men tillslut lärde man sig att det bara var att gå så väjade motorcyklisterna, vilket det fanns mest av, förklarar Johan.

Thoren Business School reste till Vietnam för att knyta kontakter med företag, inspireras till affärsidéer och hitta en vänskola.

– Det var mycket inbokat varje dag. Första dagen besökte vi Ha Long Bay genom att åka båt. Det var fantastiskt fint. Vi sov också på båten, berättar Lovisa och Johan tar vid:

– Efter kustvistelsen höll vi till i huvudstaden Hanoi. Vi besökte en skola för personer som haft det psykiskt eller fysiskt svårt. De fick lära sig att laga mat, ungefär som ett hotell och restaurangprogram. De bodde på skolan, jobbade på skolans restaurang på kvällarna och sålde maten för att finansiera skolan. Väldigt annorlunda jämfört med Sverige. Men vi blev bjudna på mat där och det var jättegott.

Under veckan hann de med att besöka Sveriges ambassadör, en filial till Uppsala universitet, den store kommunistiske ledaren Ho Chi Minhs mausoleum och flertalet företag. Ett av företagen bjöd på en överraskning:

– Vi besökte ett syföretag som ägdes av en dansk och där var det ett enormt rum fyllt med danska flaggor! Det hade vi inte väntat oss och det verkade som hela Danmarks flaggproduktion kom därifrån. Och som på skolan sov arbetarna kvar på arbetsplatsen, berättar Lovisa.

På kvällarna brukade TBS-gänget strosa omkring i Hanois gamla kvarter och äta gott på de många gatuköken. En hel del shopping hann de också med.

– De hade en jätteproduktion av kända märken, kopior förstås. Jag handlade några saker, till exempel en Chanellväska för cirka 200 kronor, säger Lovisa.

– För mig blev det kläder och presenter till barnen, berättar Johan.

Efter resan har några UF-idéer ploppat upp och för Lovisa är det en idé som hänger kvar.

– Jo, jag har en idé jag skulle vilja genomföra men jag tänker att ni får se den först nästa år när det är dags att börja med UF, säger Lovisa med ett finurligt leende.