Bakom kulisserna på APL

APL är en av de saker som skiljer Thoren Business School från andra skolor, det står för arbetsplatsförlagd lärande och är ungefär samma sak som praktik. Vi träffade Ida Helmfridsson i CmP17 för att ge er en känsla av hur det är att vara ute på gymnasiepraktik.

Ida Helmfridsson, POLARN O. PYRET:

Varför valde du just den här arbetsplatsen?
– Jag valde den här arbetsplatsen för att jag gillar barn, jag ville prova någonting annat än dagis och då passade en barnaffär. Jag tycker även om att träffa nya människor.

Har du fått varit med om någon utmaning eller har du lärt dig något nytt?
– Alltså, eftersom jag aldrig har varit i en butik förut har ju allt varit väldigt nytt. Veta hur man larmar, plockar fram grejer, hur man ska hjälpa kunderna och vad det finns för fakta om kläderna, tillexempel vindtäthet. Allt har varit väldigt nytt alltså, speciellt att prata mer med människor.

Om du fick välja just nu, skulle du helst vilja gå i skolan eller börja jobba?
– Jag skulle nog vilja jobba, men samtidigt… det är klart att man vill studera också. Så jag skulle nog vilja göra båda två!

Gillar du skolans upplägg med att vi har APL?
– Jag tycker att det är bra, då skolan vill att eleverna lättare ska få komma ut i arbetslivet.

Upplevde du att det var lätt att få praktik?
– Jag hade ju tur nu och kom hit nästan första dagen vi började skolan, så ja, jag anser att det har varit enkelt. Men, jag tror att det beror på hur säker man är på vilken arbetsplats man vill vara på samt att många är ute försent. Men skolan hjälper till att guida i alla fall.

Har du pratat med dem om extrajobb? Tror du att det blir något i framtiden?
– Jag vet inte riktigt. Men en tjej som arbetar här har gått på Thoren, och hon fick det här jobbet på grund av hennes praktik i årskurs 2. Det skulle vara jättekul att jobba extra här.

APL är en smidig väg till jobb. Om du har tankar kring ett extrajobb är praktik någonting för dig. Det är inte många högskoleförberedande skolor som väljer att ha praktik, men på Thoren Business School har du det oavsett vilken linje du väljer. Drömmer du om att bli en grym retoriker, en framgångsrik advokat eller vad sägs om en läkare som dagligen räddar liv? Varför inte börja med att praktisera hos någon som jobbar med det yrket, som kan lära dig alla sina tips och tricks?