APL-platsen försvann – då klev TBS-eleverna ut och hjälpte till i Coronakrisen

Flera elever i årskurs två på Thoren Business School i Helsingborg blev av med sina APL-platser på grund av Coronaviruset. Då startade de Operation Samhällshjälp och hjälpte behövande i Helsingborgsområdet med allt från barnpassning till att handla mat och gå ut med hunden.
– De som vi hjälpt har uppskattat det här mycket, säger eleven Oskar Nykvist.

Coronaviruset slog till mot Sverige precis när tvåorna på TBS Helsingborg skulle göra sin APL. Detta gjorde att flera elever blev utan APL. Då kom en idé om att aktivera sig ändå vilket mynnade ut i ”Operation Samhällshjälp”.

– Jag och några killar i klassen frågade om vi fick göra detta i stället för praktik när den inte blev av. Det slutade med att alla som fick nej till en praktikplats på skolan (av tvåorna) fick arbeta med detta, säger Oskar Nykvist som går i klassen BP18C på TBS.

Gabriella Pivac Zenzerovic är administratör på skolan. Hon administrerade även Operation Samhällshjälp där eleverna helt enkelt utfört tjänster som kan underlätta för personer som har extra anledning att inte vistas så mycket ute bland folk.

– Det har varit en jättepositiv feedback från både elever och de som får hjälp. Vi är en grupp på 20 stycken årskurs tvåor som bor på lite olika orter så vi täcker in ganska många. Vi började med att göra en Facebook-grupp och sätta upp affischer och utifrån det så har vi fått olika uppdrag, berättar Gabriella.

Elevernas APL pågick i två veckor och Helsingborgseleverna var då i gång med Operation Samhällshjälp för fullt.

– Nån har fått passa barn och vi har handlat åt äldre, fixat banor till tennisklubben i Viken och målat en balkong hos en tant. Alla som vi hjälpt har uppskattat det mycket och det känns bra att få göra något meningsfullt, säger Oskar Nykvist som kan tänka sig fortsätta med detta även efter att APL-tiden är över.