APL på Sri Lanka bland tempel och munkar

linFrån Thoren Business School Linköping till den heliga och djungliga bergsstaden Kandy reste Richard Karlsson. Ett äventyr som involverar facebookande munkar, obeskrivliga tempel och att bo med 30 andra i samma hus.

– Det var det bästa som hänt mig under alla tre åren och bland det bästa jag gjort i mitt liv, berättar den glada TBS-eleven Richard.

Att dessa tre veckor är bland det bästa han gjort säger en hel del eftersom det är en berest elev vi pratar om. Han har varit nästan överallt i Europa, bott på Malta och exempelvis besökt New York, Nya Zeeland, Malaysia, Fiji och Thailand. Men att göra volontärarbete hade han inte tänkt på tidigare.

– Innan jag började på TBS hade jag inte funderat på att bli volontärarbetare men det ändrade sig, och när jag och min mamma tittade på möjliga resor kändes det rätt att göra det.

Hans mamma har alltid varit en stor inspirationskälla för Richard när det gäller resande. När det bokade resan till Sri Lanka hade Richard tänkt sig ett hotell att bo på men så var inte fallet.

– På volontärprogrammet jag åkte till var boendet ganska trångt och vi skulle bo 30 personer i ett hus, ibland mer. Det fanns ingen roomservice om jag säger så, berättar han med skratt i rösten.

Ändrade sitt val
Väl på plats ändrade sig Richard från att lära barn i förskolan engelska till att restaurera tempel som blivit förstörda i inbördeskriget.

– Det var fantastiska tempel jag besökte och hjälpte till att bygga upp. Jag träffade många munkar som var jättetrevliga och härliga människor. Sedan fick jag faktiskt träffa barn som var munkar och de lärde jag engelska och lekte med så jag fick ändå in den biten. Det var väldigt rewarding, som man säger på engelska, att åka dit.

Utflykter på helgerna
När Richard inte arbetade med templen och munkarna åkte han och de andra volontärerna på utflykt. Det var långa sträckor kommunalt åkande.

– Vi gjorde roliga saker på helgerna och besökte fina platser, men det var ibland långa resor, till exempel åkte jag skumpande buss i åtta timmar och tåg i fyra timmar. Men det var värt det när man kom fram till den bländande vita stranden med klarfint vatten som inga andra turister var på. En syn jag aldrig glömmer.

Vad var det bästa med APL?
– Det var att jag fick med mig så många värdefulla erfarenheter, fick prova något nytt och träffa underbara människor. Jag blev vän med en munk på Facebook och även om vi inte kan prata så bra med varandra så försöker vi kommunicera så gott det går. En oförglömlig upplevelse helt enkelt. Jag är därför glad att jag gick på Thoren Business School, annars hade det inte hänt.

Namn: Richard Karlsson
Ålder: 18
Årskurs: 3
Fritidsintressen: Umgås med vänner
Program: Communication Program
Framtidsplaner: Plugga internationella relationer, resa runt och i slutändan arbeta internationellt. Jag älskar att träffa nya personer och människor.