Andreas vann stor företagartävling – får resa till Kenya

Varje år möts unga entrepenörer från hela landet när Emax anordnar flera dagar som innehåller nätverksövningar och workshops och dessutom”The Emax challange” en tävling där deltagarna samlar poäng. I år blev det Andreas Ek från Thoren Business School som stod som vinnare när poängen hade räknats ihop. Nu väntar en resa till Kenya.

Den första dagen blev ungdomarna uppdelade i grupper där tävlingen var att komma på en innovativ idé som löser ett problem utifrån en av de globala världsmålet. Andreas lag valde  ”hållbar produktion och konsumtion” med idén att  hitta ett substitut på engångsartiklar i plast. Andreas föreslog att de skulle tillverka dessa artiklar i solanyl, ett material som kommer från en helt vanlig potatis men fungerar precis som vanligt plast. Den stora fördelen med det är att det till skillnad från plast bryts ner av naturen och haven på en månad istället för flera hundra år.

– Mitt lag vann maxpoäng i denna tävling vilket satte oss i ledning, berättar Andreas och fortsätter:

– Den andra dagen blev man indelad i nya grupper och skulle antingen komma på en ny idé eller utveckla den iden som man hade under den första dagen och göra en pitch med mer detaljerad information om hur man skulle nå sin marknad, vilka man skulle sälja till, hur produktionen skulle gå till, vilken vinst man skulle få ut av det m.m. Min nya grupp valde att spåna vidare på solanyl och vi kom tvåa men var i fortsatt ledning.

Sista dagen handlade om mer mer individuella uppgifter och handlade bland annat om att man skulle hjälpa ÖBO att komma på nya sätt för ungdomar att vilja flytta till dem i tidig ålder och även Göteborgs energi att lyckas locka fler kvinnor till att söka anställning hos dem. Andreas vet inte exakt hur många poäng han plockade ihop men det var tillräckligt många för att han under kvällens galamiddag fick pris för att under dessa tre dagar lyckats samla in mest poäng och därmed bli utsedd till vinnare av Emax 2019.

– Priset var att jag tillsammans med två andra vinnare ska åka iväg till Kenya och arrangera första Emax Kenya så även de ska få samma möjligheter som vi.

– Det var några stressiga dagar på Emx men även extremt lärorika då jag utvecklats extremt som person och tagit fram karaktärsdrag hos mig själv som jag inte trodde jag hade. Dessutom ger det mig chansen att utvecklas som entreprenör då tävlingar bygger mycket på ledarskap, kreativitet och problemlösning, något en god entreprenör borde ha, avslutar en nöjd Andreas.