JURIDIKLINJEN OCH EGEN ADVOKATBYRÅ – ALINA SIKTAR HÖGT

Många är osäkra på vad de vill jobba med efter gymnasiet. Men det har aldrig varit ett frågetecken för Alina Javadania. Hon ska komma in på juridiklinjen och därefter starta en ­– eller flera – advokatbyråer. På Thoren Business School Solna gör hon sig redo för framtiden och kan lägga grunden för att nå sin stora dröm.

Image

Namn: Alina Javadania
Ålder: 17 år
Årskurs: 2
Program: Communication Program
Vilka tips har du till de som ska välja gymnasium nu?
– Kör in i det sista på grundskolan, visa vad du kan och våga ta för dig! Och fråga alltid om du behöver hjälp, det är jätteviktigt.

Image

Thoren Business School Solna liknar mer ett stort kontor än en vanlig skola. När du kliver in möts du av stora fönster, höga tak och mysiga fåtöljer i rosa och mörkblått. Längre in i byggnaden finns ”Arenan”, en scen omgiven av sittplatser i form av en stor, blå trappa.

Där ska eleven Alina Javadania strax kliva upp för att sälja in sin affärsidé – en idé som skulle kunna ge fyra miljarder kronor till hungriga människor runtom i världen.

– Vi jobbar i basgrupper och den här veckan har vi kommit på snabba affärsidéer som vi ska sälja in till juryer i dag. Jag tycker att det har varit kul, för min idé blev vald av min grupp! Det är klart att det är kul när man får bestämma lite, skämtar Alina och skrattar innan hon berättar vidare.

– Min idé var att lägga en extraavgift på cirka två kronor hos streamingtjänster, till exempel på Netflix. Om alla gör det, kan vi få ihop fyra miljarder kronor per år för att stoppa hungersnöden i världen.

”Case är det bästa som finns”
Att arbeta med stora och svåra frågor som hungersnöd är eleverna på Thoren Business School vana med. Genom bland annat case – verklighetsbaserade uppdrag – får de träna sin förmåga att lösa problem och arbeta i grupp.

– Förra året hade vi tio case. Ett var till exempel att vi skulle minska matsvinnet och komma på idéer kring hur vi skulle kunna göra det i vår skola. Vi gör mycket som är kopplat till de globala målen. Det var något som vi också gjorde den här gången också: vilka globala mål kan vi täcka genom en affärsidé?

Det är ett arbetssätt som verkligen passar Alina.

– Case är, enligt mig, det bästa som finns. Jag var själv inte en person som pluggade på grundskolan, så att lära sig genom case är något har gjort väldigt stor skillnad för mig. Jag anstränger mig mer och har en annan motivation.

Vill starta egen advokatbyrå
Alinas stora drivkraft är att kunna hjälpa andra. Därför har hon redan nu bestämt vad hon vill utbilda sig till i framtiden.

– Efter gymnasiet vill jag komma in på juridiklinjen. Det är mitt mål – ett mål som jag ska nå. Jag vill bli advokat och hjälpa människor på riktigt.

Även entreprenörskonceptet på Thoren Business School följer med henne in i framtiden.

– Jag vill såklart ha ett eget företag i framtiden. Jag vill inte att någon ska bestämma över mig; jag vill få frihet att jobba hur jag vill. Men det krävs såklart mycket för att nå dit. Först behöver jag bli en färdig advokat, sedan börja jobba på en byrå och därefter starta en eller flera egna byråer.

Vad är det bästa med Thoren Business School?
– Det är främst Inan, vår rektor på Thoren Business School Solna. Hon har gjort en jättestor skillnad för mig och min skolgång. Sedan är det alla lärare och vänner man får här på skolan. De ger en mycket motivation. Så bra lärare som jag har nu, har jag aldrig haft tidigare.

Vem borde välja Thoren Business School?
– Om du vill gå på Thoren Business School Solna måste du ha motivationen, viljan. Du behöver veta vad du vill i framtiden, även om du inte har en helt färdig plan. Om du har viljan och kraften, då är Thoren Business School för dig!

Skicka en intresseanmälan till skolan

Är du intresserad av digitalt öppet hus eller har du några frågor om skolan? Skicka en intresseanmälan så kontaktar vi dig med mer information!

Vilken skola är du intresserad av?:

Är du intresserad av ett särskilt program? (valfritt)

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost