Agnes och Eyorusalem på Thoren Business School Uppsala tipsar

Ibland kan det vara svårt att hitta en bra bok att läsa. Som tur är vill våra elever på Thoren Business School Malmö gärna dela med sig av sina boktips. Vi träffade Agnes och Eyorusalem och frågade vilka böcker de vill rekommendera.

Berätta lite om dig själv.
– Jag heter Agnes Rosén och går i CMP14. Jag spelar och dömer fotboll, så det är mycket fotboll! Sedan gillar jag ju att läsa mycket böcker. Men är intresserad av det mesta, olika aktiviteter och sporter.

Vad har du för planer efter studenten?
– Jag har en dröm om att bli polis. Jag är intresserad av väldigt många olika saker, så jag känner att någonting kommer jag att hitta, något socialt. Jag läser beteendevetenskap, och tycker att människor är väldigt intressant.

Du som tycker mycket om att läsa böcker, vad är ditt bästa boktips?
-Det finns många bra böcker, men jag säger Naiceville av Kathryn Stockett. Den handlar om svarta hembiträden hos vita familjer i USA. Det är deras egna berättelser.

Det handlar om en vit kvinna, som förut har varit bosatt där, men som flyttat där ifrån. Hon kommer nu tillbaka och lär känna dom svarta. Hon märker att här finns något att hämta. Hon börjar intervjua dom i hemlighet, och skriver en anonym bok, med deras berättelse. Allt från hur det är att leva som hembiträde, till att ta hand om deras vita barn. Hur man blir behandlad, och att man t.ex. inte får gå på deras toalett osv. Den är väldigt gripande, men också rolig. Man både skrattar och gråter.

Berätta lite om dig själv.
– Mitt namn är Eyorusalem Girmay jag kommer ifrån Etiopien men bor nu i Uppsala. Jag går andra året på ekonomiprogrammet. På fritiden jobbar jag deltid i en restaurang. Men jag gillar också att träna dans.

Vad har du för framtidsplaner?
– Funderar på att plugga vidare, men vet inte exakt till vad.

Vad är ditt boktips?
– En blomma i Afrikas öken som handlar om en tjej som kommer från Somalia och var ungefär 3 år gammal. Hennes familj tvingade henne till en omskärelse. Sedan vid nio års ålder så försökte dom tvinga henne att gifta sig med en äldre man. Hon var emot det, och flydde från Somalia till England. Där hon bodde hos sin moster ett tag men mådde inte så bra där heller.

Så hon flydde därifrån och började bo ute på gatorna. Sedan träffade hon en kvinna som hjälpte henne. Till sist blev hon modell, supermodell.

Vad var det som gjorde att boken var så bra?
– Den var gripande. Plus att det är en sann berättelse.

Har du några boktips till våra elever? Hör då gärna av dig till oss på vår Facebook sida. Fler boktips hittar här på vår sida, klicka på taggen nedan och låt dig bli inspirerad!