Ade och Mohamed berättar om sin första APL

Ade Farah och Mohamed al-hussein går första året på ekonomiprogrammet på Thoren Business School i Örebro. De har nyss varit ute på sin första APL-period på fyra veckor.

De tre första veckorna praktiserade de på Västerporten som ligger i Vivalla Centrum. Här fick de arbeta som västerportens trygghetsvärdar vilket innebar att man pratade, inspirerade och motiverade ungdomar i Vivalla. De pratade om vad som var rätt och fel och insåg att dessa ungdomar har potential men behöver få stödet och verktygen för att ta sig vidare.

Den sista veckan jobbade killarna med ett projekt på Vivallaskolan där de föreläste för ungdomar i både mellan-och högstadiet. De berättade om sin stökiga bakgrund och hur de dom senast åren har utvecklats och insett att dom själva har stor potential och flera mål. Projektet handlade om att coacha och motivera samtidigt som de hjälpte ungdomarna med att sätta upp 4 mål.
– Vi vill hjälpa ungdomarna att våga ta sig ifrån sin comfort-zone för skapa nya kontakter och se nya miljöer, säger Ade som själv har erfarenhet och sett att det finns så mycket mer att ta del utav om man vågar se sig omkring.

Grabbarna var i tidig ålder stökiga och struntade i skolan tills de på högstadiet insåg att de inte skulle kunna nå sina mål om de inte tog tag i sin utbildning. I nian jobbade killarna stenhårt och kom till slut in på TBS, den gymnasieskola de hade valt i första hand.
– Ungdomarna behöver personer som oss, som lyssnar, förstår och kan hjälpa. Vi är dom rätta förebilderna, inte dom som står i centrum och är populärast, säger Mohamed som höjde sina meriter från 0 till 230 poäng på bara ett läsår.

Dessa fem tips gav killarna till ungdomarna:
1. Tänk på språk och attityd
2. Var inte grupperad med vännerna
3. Ta ansvar, visa respekt.
4. Hitta rätt vänner
5. Motbevisa fördomar för dom kommer alltid finnas.

Varför valde ni TBS?
– Vi valde TBS eftersom att en central del i utbildningen är entreprenörskap. Lärarna här stöttar och uppmuntrar och vi har nu lärt oss att vi kan gå hur långt som helst, det är bara du som sätter dina egna gränser. Nu när vi startat detta projekt har vi fått väldigt positiv respons från lärarna som sagt att vi ska säga till om vi behöver någon stöttning eller hjälp med projektet.

Ade berättar hur han i framtiden vill driva eget företag och hur han vet att TBS kommer att ge honom de verktyg och förutsättningar för att kunna lyckas med detta. Mohamed berättar hur mycket energi och engagemang lärarna har.

– De gör allt för att du ska kunna uppnå ditt mål. Man hittar motivation när det finns personer runtomkring som tror på en. Under vår APL-period har vi skapat kontakter för livet som vi bla. Kommer att koppla in som t.ex. UF-rådgivare när vi startar UF-företag i trean.

De berättar hur TBS har gett dom den muntliga tekniken för hur de ska presentera och övertyga människor till att lyssna.

Nu vill killarna fortsätta driva dessa frågor och håller just nu på att starta upp en förening tillsammans med flera eldsjälar från Vivalla. Föreningen kommer att heta ’’MAD’’ vilket betyder ’’making a difference’’ och tanken är att dom ska erbjuda stöd, jobb, läxhjälp och olika aktiviteter för Vivallas ungdomar.
– Vi vill vara där för ungdomarna, för det fanns ingen där som berättade dessa saker för oss, säger Mohamed.