Thoren Business School om kärlek

Finns det någon som fyller din kropp med kolsyra? Eller är du olycklig kär? Vissa tycker kärlek är något fantastiskt medan andra upplever att hjärtat går bokstavligen sönder.
På Thoren Business School har vi som tur är fantastiska skolsköterskor och kuratorer som gärna lyssnar och delar med sig av sin kunskap om kärlek.
Vi ställde några frågor om kärlek på alla våra 27 skolor. Både här på TBS men också på Yrkesgymnasiet och Thoren Innovation School, från Skellefteå i norr till Malmö i söder för att få hjälp med att förstå alla dessa underbara men ibland också jobbiga känslor.

Vad händer när man blir kär?

Man påverkas både fysiskt och psykiskt när man är kär och det kan yttra sig på olika sätt.

• KEMISK REAKTION

– Massor av “må bra” hormoner och signalsubstanser frigörs i kroppen.

• Det autonoma nervsystemet påverkas
  • – Det är ett system i kroppen som vi själva inte kan påverka. Det kan exempelvis leda till att vi får hjärtklappning eller rodnar

• Positiva känslor
  • – Man blir glad, varm, det pirrar i magen, bultar i hjärtat, livet känns spännande. Man kan både känna sig lugn och harmonisk men också uppspelt och energisk.

Blir man lyckligare av kärlek?

När man är kär blir man väldigt uppåt och kärlek kan även påverka andra delar i ens liv. Man blir helt enkelt lyckligare och på allmänt bättre humör. Men man kan också blir olyckligare, det beror helt på hur situationen ser ut och om kärleken är möjlig, besvarad och/eller komplicerad. Det sistnämnda kan då leda till nedstämdhet och stress.

Kärlek är ett grundläggande behov som man har redan innan man föds. Man kan få kärlek från olika håll: föräldrar, vänner, partner och annan social gemenskap. Om man inte får nån kärlek så blir man väldigt ensam och känner sig utstött och kan få låg självkänsla. Det har visat sig att människor som upplever sig som ensamma och utanför får sämre immunförsvar och därmed blir sjuka lättare. Man får heller inte lika mycket av signalsubstanserna i hjärnan som man behöver för att vara i välmående och lycka.

Kan andra se att man är kär?

Ja ibland, riktigt nära vänner och familj kan nog se att man beter sig lite annorlunda. Vissa rodnar, man ser generellt gladare ut och är kanske piggare än vanligt. Man kan upplevas som disträ och få svårt att koncentrera sig.

Går hjärtat verkligen sönder när man gör slut eller blir sårad av någon man är kär i?

Det är mer själen som går sönder lite, inte själva hjärtat. Men det gör ont och man kan också bli sårad av någon man känner stort förtroende för, en vän t.ex. så det händer inte bara när man är kär. Man blir sårad och känner sig övergiven. Så även fast det känns tungt i hjärtat så behöver man inte oroa sig att den går bokstavligen itu.

Och sist men absolut inte minst

• Tiden läker alla sår, vi lovar! Men vi vet också att det för stunden inte alls känns så, håll ut!
  • En relation är inte perfekt hela tiden men majoriteten av tiden ska det kännas bra. Stanna aldrig i en relation där du känner att den andra personen inte får dig att må bra. Tolerera aldrig någonsin någon form av psykisk och fysisk våld, kränkningar och hot.
  • Det är även viktigt att man inte känner att man behöver ge upp saker p.g.a. den man är tillsammans med. Att man får göra de saker man vill.
  • Blir man sårad är det viktigt att man får prata ut om det och få känna att det är okej att vara ledsen och arg ett tag. Prata med en kompis, en förälder eller någon på skolan. Skriv dagbok eller hitta ett annat sätt, det kan kännas skönt att få ut sina känslor.
  • Ta en sorgeperiod. En förlust av en relation är en förlust, precis som en förlust av något annat. Det är okej att grotta ner sig lite, vara hemma, äta godis eller vad man känner för att göra. Sedan får man ta sig i kragen, ta sig upp och fortsätta med livet. Det är bra att koncentrera sig på något annat än relationen som gått förlorad.
  • Ett annat bra tips kan vara att göra sådant man tycker är kul. Träna eller umgås med kompisar exempelvis.
  • Vill du lyssna på en av våra favoritlåtar om kärlek, klicka här. Vilken är din favorit?