TBS Örebro fortsätter sitt samarbete i Tanzania

Hösten 2016 träffades lärare och rektorer från Thoren Business School Örebro och Kibaha Education Centre i Kibaha för att planera ett samarbete mellan skolorna. Nu är det äntligen dags för samarbetet att gå från planeringsstadiet till verklighet!

Samarbetet innebär att vi kommer att besöka Tanzania, och att de senare kommer att besöka oss i Sverige. Den 23 september åker 12 elever och 4 lärare från TBS Örebro till Tanzania för att tillsammans med elever och lärare från Kibaha Education Centre utvecklas inom entreprenörskap. Under resan kommer vi att lära av varandra genom att ha utbyten inom språk, kultur och entreprenörskap.

Våra elever kommer under två veckor att samarbeta med jämnåriga tanzaniska elever gällande Ung Företagsamhet. Målet är att inom ramen för UF skapa nya företag med rötter i både Sverige och Tanzania. De tanzaniska eleverna och lärarna kommer även besöka Sverige och TBS Örebro i samband med UF-mässan i mars 2018 för att visa upp de gemensamma företagen.

En del av resan kommer även bestå av att hjälpa till på plats med saker som vi i Sverige kan ta för självklart. Många barn växer även upp i enkla skjul utan de saker eller det säkerhetsnät vi tar för givet.

Huvudsyftet med projektet är att utvecklas tillsammans inom entreprenörskap, speciellt med fokus på Ung Företagsamhet i både Sverige och Tanzania. Vi tror att vi har mycket att lära av varandra, utifrån hur man i våra olika samhällen kan lösa problem som uppstår.

Varför vill du följa med och hur gick ansökan till?
”Vi fick ansöka och skriva ett personligt brev om varför just jag skulle åka, mitt mål med resan och vad jag skulle kunna bidra med. Jag sökte för att jag vill utvecklas som människa och jag tror att det här är ett bra tillfälle. Man hör mycket om hur saker är i Tanzania, kvinnosynen som ett exempel, det kommer vara en helt annan sak att se och känna av.” – Denise Zuniga svensson

Hur känns det att få denna möjlighet som elev?
”Det är en jättestor möjlighet, det är få skolor som engagerar sig på detta sätt, det är jätte uppskattat hos oss som elever att få åka ner till Tanzania och att se Afrika. Det känns extra roligt att få göra en koppling med UF och få en relation med elever nere i Tanzania. Det ska bli jätteroligt verkligen!’‘ –Adam Helin
”De har lika mycket att visa oss som vi har att visa dom i detta samarbete. De har en annan kunskap än vad vi har.” – Lärare Emma Aldegren

Även tidningen Örebroar´n har uppmärksammat elevernas projekt. Klicka här och bläddra fram till sida 8 för att läsa mer.