REPORTAGE

Svensk mästare, årets säljare & jobb direkt

– TBS-eleven som lyckades med allt

Ingen av Sveriges andra 23 430 UF-deltagare nådde upp till hans säljkunskaper. Årets säljare och svensk mästare i Ung Företag- samhet är Theo Pokorny. Det är andra året i rad en TBS-elev tar hem det prestigefyllda priset. För Theo väntar nu ett efertraktat säljjobb direkt efter studenten.

Förra året vann Thoren Business Schools Sofia Fors Kovacic priset Årets säljare. I år var det Theo Pokornys tur och det var ingen slump att han vann. Han hade siktet inställt på Årets säljare från första gången han hörde talas om det.

– Jag bestämde mig direkt för att vinna Årets säljare. Det var min tävling, säger Theo.

På den regionala UF-mässan var Theos UF-företag med, som hette Petter Niklas och sålde festkalsonger för speciella tillfällen. Theo satsade allt för att sälja så många som möjligt. Det lyckades och jurymedlemmarna som gick runt uppmärksammade honom.

– De jurymedlemmar som gick runt valde ut 30 favoriter som fick träffa hela juryn. Av de 30 var det fyra stycken som gick till final. Att vara en av dem kändes jättebra och när de plockade upp mig på scen som vinnare kunde jag inte sluta le, berättar Theo.

“Jag har blivit en bättre person och mer företagsam. Det har jag inte bara lärt mig av skolan utan även av eleverna som går här. Det här är en skola jag verkligen rekommenderar.”

~ Theo Pokorny

Snabbfakta Theo
ÅLDER: 18 år PROGRAM: Management Program
UF-FÖRETAG: Petter Niklas
UF FÖREBILD: Fredrik Eklund, riktigt bra säljare.
Vad har du för intressen? Tränar thaiboxning och MMA.
Hur skulle dina vänner beskriva dig?
Som den där glada och positiva som alltid vill göra saker.
Vilken tv-serie skulle du helst vilja leva i?
Serien Suits, som Harvey Specter.
Har du någon udda förmåga?
Jag kan dricka med ett sugrör genom näsan.
Hur är det att gå på Thoren Business School?
Det är riktigt bra. Jag är väldigt glad att jag blev tipsad om att gå här. Här får jag gå en teoretisk utbildning och driva ett UF-företag samtidigt.
Vad har du fått med dig ifrån Thoren Business School? Jag har blivit en bättre person och mer företagsam. Det har jag inte bara lärt mig av skolan utan även av eleverna som går här. Det här är en skola jag verkligen rekommenderar.

Efter vinsten på den regionala mässan fick Theo gå en professionell säljkurs hos företaget 3.
– Jag lärde mig väldigt mycket av 3. Men jag har också lärt mig av skolan. På retoriken fick jag till exempel öva säljsamtal och min säljpitch, säger Theo.

Innan SM i UF förberedde sig Theo så mycket han kunde. Även om han inte trodde att han skulle vinna just SM.

– Jag ville självklart vinna och jag förberedde mig genom att öva säljsamtal på mina kompisar och sälja på dem festkalsonger. Men det kändes så stort att jag inte trodde juryn skulle välja mig. Konkurrensen var stenhård, berättar Theo.

Väl på SM tävlar de 25 bästa i Sverige mot varandra. Först genom att sälja sitt UF-företags produkt framför en jury. Sedan plockas de sex bästa säljarna ut till en final där de säljer en helt okänd produkt.

– Vi fick den okända produkten 10 minuter innan vi skulle sälja den. Det visade sig vara ett lypsyl som kostade mer än konkurrenternas. Det kändes nästan omöjligt först att komma på något så snabbt, men sen kom jag på att den skulle vara ekologisk. Den vinkeln funkade bra och personen som jag sålde till framför juryn köpte till hela sin familj, berättar Theo.

Efter finalen var det en mycket nervös väntan till prisutdelningen på galamiddagen under samma kväll. En tillställning som bjöd på underhållning, mat och lyckliga vinnare.

– Jag var supernervös vid bordet och när de började läsa upp motiveringen får Årets säljare och de nämnde mitt namn så blev jag helt yr. Jag visste inte hur jag skulle bete mig. Det enda jag tänkte var att inte ramla, säger Theo.

När Theo väl kommit upp på scenen gjorde han ett strålande jobb och bjöd på skratt medan han tog emot priset. Efter galan blev det kramkalas och alla skulle gratulera den svenska mästaren.

– Vi firade hela natten. Hela SM i UF är ett minne för livet, säger Theo. Theo har blivit erbjuden ett fantastiskt säljobb direkt efter studenten och i framtiden vill han arbeta som säljkonsult åt företag. Thoren Business Schools stjärnskott har en lovande karriär framför sig.