Gymnasielever delade ut frukostmackor för de sittstrejkande på Medborgarplatsen

Ett hundratal människor demonstrerar på Medborgarplatsen mot utvisningar till Afghanistan. Under fredagen engagerade sig eleverna från Thoren Business School i kampen för att stötta de drabbade ungdomarna.

– Det är svårt att inte bidra, deras protest handlar om att överleva och ha rätten till ett tryggt och säkert liv, säger Lukas Dahlby Rustas, som tillsammans med sina klasskamrater delade ut frukostmackor till de drabbade.

Demonstrationen som inleddes för knappt två veckor av organisationen Ung i Sverige har blivit enormt uppmärksammad, inte minst medialt, men även av politiker som visat sitt stöd. En manifestation som väckt starka reaktioner och sympatier runt om i Sverige.

För eleverna som har sin skola belägen vid Medborgarplatsen är det självklart att inte blunda för det som sker utan försöka bidra och göra skillnad.

– Vi följer och ser kampen varje dag och det är en verklighet vi inte kan blunda för och för oss är det självklart att engagera oss och bidra till en bättre värld. Kan många människor bidra med lite så blir effekten stor, säger Dahlby Rustas.

– Det här är ett sätt för oss att visa att vi som skola har ett samhällsengagemang och att förhoppningsvis få våra elever att känna ett sådant. Att utvisa barn och ungdomar till döden strider mot de mänskliga rättigheterna och vi som skola vill genom det här caset visa för de afghanska ungdomarna att vi inte stöder det här beslutet, säger läraren Sofie Kriström som tillsammans Ulrika Lidholm genomför projektet med sina samhällselever.