Eleven Stefan Kojic har siktet inställt på Stockholm

Stefan Kojic är 18 år gammal och går sista året på Business Program. Han är en ambitiös elev som på fritiden ägnar mycket tid åt företaget Nordic Clothes som han och kompisen Karl Hultman tillsammans startat. Hans enorma driv och vilja blandat med en gnutta ödmjukhet har också gett resultat. I mars är Stefan nämligen välkommen till Oscarsteatern i Stockholm för att få vara med och delta under en föreläsning.

Stefan Kojic går i klass BP14A och kommer snart att lämna en lärorik gymnasietid bakom sig. Stefan har ett stort intresse för kreativitet vilket han känner att han har fått utveckla under sina snart tre år på Thoren Business School Helsingborg. Att skolan erbjuder denna typ av lärande är också en av anledningarna till att han valde att studera på just Thoren Business School Helsingborg.

– Jag valde TBS mest på grund av deras Business Program och dess inriktningar. Jag hade även tidigare fått höra att man på TBS arbetar på ett annorlunda sätt. Här har man möjligheten att få arbeta själv, tänka och utveckla sin kreativitet istället för att bara följa riktlinjer. Jag gillar att utveckla idéer och det har jag fått möjligheten till här, förklarar Stefan.

Stefans kreativitet och idéskapande är egenskaper som även kommit till användning utanför skolan. Stefan och Karl Hultman går båda på Thoren Business School Helsingborg och bestämde sig för knappt två månader sedan att starta företaget Nordic Clothes tillsammans.

– Affärsidén bygger på att vi hjälper ideella föreningar att tjäna pengar till olika aktiviteter genom försäljning av våra strumpor och underkläder, berättar Stefan.

Att komma på en affärsidé är något som sker under en längre tids funderande och analyserande. Bakgrunden till det hela bygger på väldigt mycket ”brainstorming”.

För ett halvår sedan började vi att ”brainstorma” tillsammans och var först inne på ett helt annat spår innan vi till slut kom fram till detta. Det roliga är också att man kan skapa väldigt många case på olika skolor för att dem också ska tjäna ihop pengar, förklarar Stefan.

Stefan har en stark tro på att Nordic Clothes kommer att lyckas och det råder inget tvivel om att han tror på det han gör. Hans engagemang och vilja har även gjort avtryck på ingen mindre än föreläsaren Alexandar Petrovic som bjudit upp honom till Oscarsteatern i Stockholm. Stefan och fyra andra personer har blivit inbjudna av Alexandar Petrovic att i mars få delta under en av hans föreläsningar. Under föreläsningens gång kommer det att finnas tid för Stefan att gå upp på scen och berätta om företaget och sina framtidsvisioner.

– Allting började med föreläsaren Alexandar Petrovic som föreläser om ”Magi på riktigt”. Han bestämde sig för att åka runt och hålla i hundra föreläsningar på hundra skolor i Sverige för att inspirera elever efter gymnasiet. Baktanken med det hela var slutföreläsningen som skulle vara efter dem hundra föreläsningarna. Slutföreläsningen skulle vara det här året där fem elever från dessa hundra skolor väljs ut som han tyckte var extra ambitiösa och såg en stor potential i, berättar Stefan.

Stefan blev en av dem utvalda och har nu siktet inställt på Stockholm. 3000 förväntansfulla människor beräknas infinna sig på Oscarsteatern i mars, men att det kommer så mycket folk är inget Stefan direkt tänkt på.

– Jag är en person som kan tycka att det är kul och roligt med mycket folk och att få prata. Jag brukar vara bra på att prata men ibland kan jag också vara sjukt nervös. Jag vet inte riktigt vad jag känner, vi får se, förklarar Stefan.

Stefan tar snart studenten och har redan börjat skissa på tänkbara högskoleutbildningar. Trots att han ser en ljus framtid för Nordic Clothes ser han företaget för tillfället endast som en extra inkomst under skoltiden. Att välja högskola och utbildning blir för Stefan en svår nöt att knäcka då intressena är många.

– Jag har tänkt på så många saker och jag tycker att väldigt många yrken verkar roliga. Antingen så blir det någonting inom ekonomi, men samtidigt är jag lite intresserad av IT också. Däremot finns det en utbildning som heter Ekonomi och IT så vi får se. Samtidigt är jag även intresserad av arkitektur, speciellt inredningsarkitektur. Jag vet i alla fall att jag ska plugga vidare direkt, avslutar Stefan bestämt.